Kuckelikuuu!


Hej!

Jag har förlorat en kamp härhemma…jag har blivit totalt nedröstad och fick till slut ge mig. Jag ska bli hönsägarinna. En tupp ska vi tydligen också ha. Så nu byggs det hönshus.
Någon som har erfarenhet av att ha höns?? Hör gärna av dig till mig med dina dyrbaraste tips!

Nu fokuserar jag på det positiva och förtränger att det hela förmodligen slutar med att jag blir förste hönsansvarig för rengöring, omvårdnad och allt vad det nu kan vara.

Ägg är gott, kycklingar är söta, det blir roligt och lärorikt för barnen och oss.
I det blivande hönshuset fyndades hursomhelst diverse pryttlar, sådant som andra skulle köra till tippen.
De är illa däran men jag ska nog få ordning på skåpet, knoppbrädan och fönstret 🙂

Kram/Julia
 1. Hej kompis!

  Jag tror att ni kommer att få det härligt med era hönor, de är nog till mer glädje än man kan tro!!

  Jag skriver oxå om hönor och hönshus idag, medan den egentliga experten är mamma, hon kan nog allt om det där, kolla in till hennes nystartade blogg om du har frågor – hon kan säkert svara!! http://www.mormorsbod.blogspot.com

  KRAM! / Kerstin

 2. Men oj vad skoj att bli hönsägarinna!:-) Det är så kul att läsa om Jenny (Hemma på Kråkered) och hennes härliga höns bravader, hihi. Grattis till dig och din familj!*Ler* Tänkte samtidigt höra om det är ok att länka (med bilder)till din fiina butik från min blogg? Jag vet ju av erfarenhet att den är helt underbar, blir nog en beställning här snart igen. Är så sugen på stövlarna, men jag har så små fötter, finns de i stl 35? Må gott! Kram Sofia

 3. Jag förstår att du röstade ner förslaget.. 🙂 Hoppas inte ni har grannar som kommer bli irreterade nu bara.

  Dock är det väldigt nyttigt för barnen att äga djur. Hoppas det kommer gå jättebra! Kram!

 4. Hej!
  Jag med mina fyra höns och tupp kan bara gratulera! Jag skaffade mina för fyra år sedan och har aldrig ångrat mig. Höns är nyfikna och sociala djur som bevakar dig lite på avstånd. De kräver inte jättemycket jobb och äggen blir underbart goda när du vet att de kommer från dina egna små pullor. Mitt viktigaste tips blir nog att säkra hönsgården riktigt noga så att mården och räven inte kan bryta sig in. Ha dessutom tak på din gård så höken inte kommer åt dem. Det finns ett forum på nätet där ma kan läsa om höns och skötsel och dessutom disskutera både det ena och det andra. Du hittar det på http://www.alternativ.nu.
  Lycka till! /Linda

 5. Hihi, skoj även om det nog är en del jobb. Mina svärföräldrar har höns så har du nån fråga kan du bara slänga den till mig så ska jag se om jag kan få några goda råd till dig.

  kram Mia

 6. Åh, vad spännande! Men hoppas att du inte behöver ta hand om all städning själv..*pust*, du verkar ha tillräckligt att pyssla med iallafall, och dessutom var det ju inte du som ville ha hönan,*ler*.
  Gällande de gamla sakerna, betvivlar jag inte en sekund på , att du får fina…
  Kram

 7. Hahaha! Vi hade pärlhöns när jag var liten… Kycklingarna är fruktansvärt söta. Det luktar Fruktansvärt illa dock! 😉 fruktansvärt illa…

  Men det blir nog mysigt! Lite lantligt sådär… 🙂
  Våra kycklingar fick dock flytta up på landet när de blev hönor, men äggen fick vi ta!

  Ha det så bra
  Kramar från norr!

 8. Oj, oj, oj vilka projekt du tar på dig!! Du bränner väl inte ut dig nu? Det verkar som om du skulle ha fullt tillräckligt att göra ändå…

  Fast det är klart, det är ju någonting alldeles speciellt med att gå ut och plocka in helt egna ägg. Och det är ju som du säger väldigt lärorikt o bra för barnen. Ägg kommer ju faktiskt inte från affären… 🙂

  Kram Jenny

 9. Vi brukar ha sommarhöns. På söndagen flyttar de hem till oss igen. De är inte alls svåra att sköta om och barnen älskar att pyssla om dem. Vi brukar släppa dem ut på gården och vandra när vi är ute. Tidigt på morgonen kan man höra tuppen gala, det är mysigt 🙂 Lycka till!

 10. Höns är jätteroliga … jag lovar!
  Sätt dig på en stol utanför och studera dem en stund … ge dom 5 minuter så ska du se att du kommer att skratta åt dem, ge dem namn och kanske till och med börja längta till att få gå ut och ge dem lite rester från köket … de älskar det mesta … pasta, ris, grönsaksrester , ja de brukar vara glada för vad dom än får 🙂
  Lycka till
  Eva

 11. Nä..jag kan inget om höns, men skulle gärna ha några:)

  Vid stugan har några grannar hönor. De har en stor inhängnad utomhus mot en ladugård, där de får sprätta och gräva egna reden om de vill. Sen kan de gå in i ett stort rum i ladan, där det finns ytterligare reden och sittpinnar med äggrännor.

  Det enda jag hört som kan vara värt att nämna, är att om ett ägg går sönder och de börjar picka på det, blir de kanibaler och pickar sönder alla ägg…..Då måste man ta bort alla höns och skaffa nya. De slutar tydligen aldrig..(hände dem med deras första höns!)…Så se till att äggen kan falla mjukt i reden och/eller vid sittpinnarna. Eller att äggen ramlar ner mjukt bakom/under reden/sittpinnar, där hönorna inte kommer åt dem:)

  Lycka till!

  Susanne

 12. Du är en sann realist! Och hönsmamma är du väl redan så det kanske inte gör någon större skillnad?!
  Jag är löjligt förtjust i att läsa om Jennys tupp Blixten i hennes blogg Hemma på Kråkered. Jag skrattar åt dem så jag blir alldeles tårögd. De är lite koko, liksom!

  Lycka till med planerna och var rädd om dig så du inte tar på dig för mycket goa Julia!

  Kramar/Lena

 13. Höns är mysigt och nykläckta kycklingar är det sötaste som finns (efter kattungar)! Min moster har haft höns i många många år.

  Stor kram!

 14. Mysigt! Jag är uppväxt med höns! Dvärgkochin – söta små hönor och tuppar och goda ägg. (Väldigt gul gula) Man kan ge hönsen krossat snäckskal, det gör äggskalen hårdare, kycklingarna brukar vi ge kokt ägg – gulan, det blir säkert väldigt lärorikt för er! 🙂 Kul! Kram E

 15. Hej Julia igen! Tack för snabbt svar, jag kanske ska chansa på stövlarna ändå, hihi…du lär märka det iså fall;-) Kram Sofia

 16. Vad härligt med höns! Kolla in till ”Hemma på Kråkered”, hon har höns, och det är så mysigt, då blir du nog sugen på ett par du oxå.

  Ha det bra!
  Kram L-L

 17. Hej!

  Vi är också på G att skaffa höns och en tupp. Har inte heller erfarenhet. Men har läst på en hel del så det ska nog gå bra! 🙂
  Tänk på att ha nät även som tak på utegården.
  Här där jag bor så är det mycket rovfåglar/djur som gärna äter små höns -enligt grannar.

  Jag har också kollat in ”Hemma på Kråkered” som några andra redan har rekommenderat. 🙂

  Jag tror att det kommer att bli myyyysigt med höns, även fast det blir endel jobb också.

  KRAM
  /Helena

 18. hihi vad kul att läsa ditt inlägg då min dotter kom hem från skolan idag och ville att vi skulle skaffa höns. Men här hemma blir det inga hihi hoppas du har haft en bra dag och jag tror nog skåpet blir super fint då du är klar med det ha det bra kram jessica

 19. Har ingen egen erfarenhet av höns och tuppar, men våra grannar hade under en tid hönshus. Först måste jag säga att vi var ytterst skeptiska, dels av rädsla för dålig lukt och dels av rädsla för att bli väckta av den morgonpigga tuppen… Men jag är den förste att erkänna att det faktiskt var ganska mysigt! Vi fick ganska ofta alldeles ”rompevarma” ägg, å det går inte av för hackor!

  Kram Camilla

 20. Hej Julia!
  Vad kul att ni ska bli med höns:)
  Ser att några bloggvänner redan rekommenderat min blogg! Jag skriver ju en del om våra lite tokiga höns, kolla gärna in mitt senaste inlägg:)

  Vi fick hönsen ”på köpet” när vi köpte huset och hade ingen erfarenhet sen tidigare. De tidigare ägarna visade oss en del och så fick vi en hönsbok i inflyttningspresent. Den har varit riktigt användbar!

  De är inte så svåra att sköta, jag brukar rengöra deras hus ungefär 1g/vecka. De äter både torr majs och svarthavre. De är väldigt förtjusta i pasta, bröd och grönsaker (gurka o burkmajs är poppis)!

  Våra höns är av rasen Hedemora, de har lite tjockare fjäderdräkt o klarar kyla lite bättre. Just nu har vi en kyckling i hönshuset, lilla Mazarin. En jättesöt liten dunboll:)

  Vi har 3 tuppar oxå o det är åtminstone 1 för många, ska ni ha en?? 😉

  Lycka till med hönsen, jag tror ni kommer få mycket glädje av dem.
  Det är riktigt idylliskt att ha dem här pickandes i trädgården..

  Ha en jättebra kväll,
  Kram Jenny

 21. Åh vad det låter mysigt. Jag har ingen erfarenhet av höns men visst skulle jag gärna ha några även här. Hoppas vi får se lite fjädrar i bloggen också framöver! 🙂

  Kram Mia

 22. Men gud vad mysigt det låter! …kanske är massor med jobb!?

  Vilken mysig blogg, hur kan jag missat!! Hit kommer jag igen!

  Kram Sofie

 23. Oj, en hel del jobb, men du får försöka fördela det till de som ville ha det helt enkelt. Roligt är det i alla fall…även fast vi till slut gjorde oss av med dem eftersom de drog åt sig så sabla mycket råttor och möss *fobiker*

  Men det är ju härligt med de färska äggen, och som du säger, lärorikt förstås.

 24. Då jag var liten hade vi en tupp och höna som husdjur. Så söta de var då vi fivk hålla i dem som små. Inget vidare fel på dem som större heller, bara att tuppen blev argsint och flög på en och nöp i skinnet..ajjj..
  Lycka till med hönsen och tuppen. Barnen blir säkert jätte glada att få följa med vad de håller på med.
  ~marita~

 25. Hejsan!
  Jag har kikat in tidigare, men nu tog jag en titt i din webbshop också. Oj så mycket fint. Får se om jag kan beställa lite med en kompis. Roligt med hönor och tupp, Jenny på Kråkered skriver så mysigt om sina. Lycka till!
  Kram Susanne

 26. Du kommer älska dem varje gång du ska baka, ”riktiga” ägg med färg på gulan som man har plockat själv är underbart. Att de dessutom äter upp allt från potatisskal till gammalt bröd känns så rätt.
  Vi har haft i hönsgård och sen lösgående. Vi tror tyvärr mården tog dem när de var lösa. Det där med städningen gör männen bäst;-)
  Kram Jea

 27. Låter lite mysigt. Går själv i hönshustankar. Men vi har inget uthus vi kan ta till. har sett ett så sött hönshus i en tidning med sex eller åttakantig gård och toppigt tak. Vet inte hur man hinner när man jobbar sen.

 28. Det låter mysigt!
  Sen är det klart lite jobb!

  Men kan man få det mer lantligt än att ha höns pickandes på tomten…
  Liten idyll!

  Kram mariette

 29. Mysigt!
  Vi har precis skaffat tupp och 2 hönor + 3 små kycklingar. barnen älskar att ta hand om dom och jag tror inte det är så mycket jobb om man bara har ett par stycken.

  Jessica

 30. Åååå lider man dig Julia. Det första vid gjorde på vår gård var att riva hönsgården.
  Men jag har väldigt svårt för fåglar överlag.

  Men du får jättegärna skicka hit dom som röstade ner dig på ett studiebesök till vårat hönshus och känna doften 😉 Det är därför huset fortfarade står orört, ingen som vill ta hand om det.

  Kram Kram

 31. Hej Julia,

  så roligt att ni ska skaffa hönor. De förgyller lantlivet med sin närvaro och sina vackra och goda ägg.
  Om det går så kan ni försöka ha hönsen frigående en del, då behöver man inte städa i hönshuset lika ofta.Vi brukar ha våra höns frigående på dagtid så här års men på nätterna och vintrarna är de hänvisade till hönshuset och sin lilla hönsgård.Dessvärre har tuppen blivit lite galen så man vill gärna ha lite koll på honom när han är ute och spatserar.
  Nackdelarna är väl att det luktar fasligt illa i hönshuset och att tuppen ibland kuckelikuar på konstiga tider men annars är det bara mysigt och jättekul. Just nu har vi en söt liten kyckling i hönshuset och det är en fantastisk upplevelse. Det är också väldigt mysigt när tuppen sjunger in den nya dagen, en pastoral stämning infinner sig 🙂

  Lycka till med hönsen och hoppas att någon annan blir förste hönsskötare 😉

  Kram
  Katarina

 32. Så härligt det låter! Jag vet inget om höns, men så farligt med jobb kan det väl inte vara? Luktar illa gör de visserligen, men det är ju gratis gödsel 🙂 Vilka fynd i hönshuset, jag blir nästan avis! Kram, Tina

 33. Men ÅH, lyllos er som kan ha hönslingar och tuppuslingar!

  Har du läst senaste numret av Leilas tidning? Där står om Leilas mamma och hur de alltid haft höns. Jag fick sån längtan när jag läste det, om det rofyllda pickandet på gårdsplanen. Har själv alltid längtat till ett hus med själ, lite avskilt i skogen så vi kan ha höns eller ankor och kanske ett par gätter. Men så hamnade jag i en skokartong från åttiotalet ett stenkast från havet. Inte illa det men när jag smyger runt i ert hus(blogg & butik) så gör det ont i mig av längtan efter skog, sjö, själ, gammalt.

  Stort lycka till med familjeutökningen.

  //Sara (en trogen men rätt anonym läsare, har följt dig i många år med start på familjeliv)

  Sara
  http://tomtebolycka.wordpress.com

 34. Jag tycker det låter jättemysigt med höns. Jag har ingen erfarenhet av att äga några egna men Jenny (Hemma på Kråkered) skriver ofta om sina och de verkar helfräcka. Så mysigt med lite tuffa djur så där på gården 🙂

  Lycka till! Kommer gå hur fint som helst. Helt övertygad om det.

  Kram Josefin

 35. Heeelt underbart med höns! Vi har alltid haft höns och tuppar hemma. De är riktigt sällskapliga djur, inte alls dumma som många tror! En av våra hönor kommer alltid springande när hon hör att man är på väg. Hon sitter i våra famnar och blundar och njuter. 🙂 Höns är riktigt mysiga!
  Lycka till!!
  Kram Maria.

 36. Hej!

  Vilka fynd du hittar här och där nu som då! Kul! Hönsägarinna var jag också tillsammans med min kusin när vi var små. Vi hade 10st och en tupp som vi räddade från en farm som vi såg det. Vi hängde skyllt på den nyinredda stora hönshuset vi hade där det stor ”Här bor bara lyckliga höns” 🙂 Och sen alla namn varav en ”Haltta Lotta”

  Lycka till med ert nya äventyr, gläder mig med dig och äggen till bakning och barnen som får en så fin uppväxt!

  Otroligt är att vi hade samma diskussion här hemma just om höns i framtiden… men då var det jag som propagerade för det hela 😉

  Kram & Vi hörs snart hoppas jag! Jenni

 37. Haha, inte lätt när man inte får bestämma allt själv, men blir säkert jättehärligt!
  Har inte direkt några tips, min morfar hade höns o jag tror mest de skötte sig själva. Vi gick dit och hämtade ägg ibland vilket jag kommer ihåg som väldigt mysigt 🙂

  Trevlig helg! Kram /Sara

 38. Här hemma är det jag som tjatar och mannen som bromsar. Jag kan tipsa om en fin och bra bok ”Höns” av Karin Neuschütz, Kristina Odén och Tore Hagman. När ni haft dem ett tag kan du få rapportera till mig ha-ha 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..