Världens smarrigaste!Hej på er!


Det är något särskilt med 1900-talets tidigare hälft tycker jag. Något tilldragande som jag känner mig ”hemma i”. Tryggt, hemtrevligt och bra. Nu var nog inte allt fantastiskt precis alla gånger såklart…

Hursomhaver så är denna lilla pärla till bok alldeles ljuvlig och inspirerad av just 1900-talets tidigare hälft. Kalasgoda kolarecept, kakor och frisyrtips om man vill go all in så att säga. Jag nöjer mig med kola jag även om bilderna och texterna är underbara. 

Till jul slog jag till på tre olika sorters kolor. Vanilj med havssalt, choklad och så min personliga favvis, den med polkagris och mintsmak. Faktiskt superlätta att göra och uppskattade av alla. Och ibland kanske man ska slå till på lite kolakokning ( lite större barn kan hjälpa till vid vissa moment ) istället för att hasta förbi karamellkungens sortiment…lite variation till lödagsgodiset 🙂

Mer om PÄRLANS kolor finner ni HÄR

Och här kommer recept på min favorit!

Världens smarrigaste kola med smak av Pepparmint & Polka


Cirka 50 små kolor

1 dl (cirka 100 g) polkagrisar

80 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 tsk havssalt
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
170 g glykos
250 g strösocker
1/2 tsk pepparmyntsolja

1. Krossa polkagrisarna i en mortel.
2. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull.
3. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
4. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luft- rören ordentligt rensade; ångorna är starka!
5. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna.

6. Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Förbereder ni Nyårsfirande nu tro? Lär vara supermycket folk i rörelse. Jag och barnen tog en snabb runda i förmiddags och då var det lugnt och skönt.

Kram

Julia
 1. Åh så gott det låter. Kanske jag provar denna kola istället för lördagsgodis ; )

  Fantastiskt fint med guldpappret att lägga i en låda…

  Många kramar!
  Heléne

 2. Handlade vid 10, det är jag glad för så att säga. Gratängen är klar och dekorationerna snart. Tom naglarna är målade… Hmmm undras vad som ska gå snett imorgon? Hihi! Men jag håller verkligen med om Pärlans bok, fick den i fjol och kan drömma mig bort bland kolorna läääänge, mums!

 3. Vilken fin bok! Jag håller helt med: Den tidsperioden har något alldeles extra, som jag på något sätt försöker få att samsas med samtiden och vår 60-talsvilla. Inte helt lätt! Men de fina barnväskorna från din butik gjorde sig iallafall jättebra i lillsns rum!

 4. Håller med dig om att det är något speciellt med den tiden, allt gjordes så mycket mer välgjort och äkta, jag har flera gånger sagt till min man att jag skulle velat leva under den tiden, men då kontrar han alltid med all sjukdom som inte gick att bota samt att det inte fanns möjlighet att blogga! 😉 ser ut som en fin bok och recepten låter riktigt mumsiga!
  Kram Anna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..