Min plats på jorden! Älskade Björsta.

Omgiven av de vackraste skogar jag kan tänka mig. Med mjuk mjuk mossa fuktig, små slingriga stigar, doften av september och en pirrig förväntan. Jaa alla ni som plockar svamp vet nog precis hur det där pirret känns. Och även om man inte plockar svamp så är ju naturen enligt mig den allra bästa platsen för återhämtning och lycka. Finns ingenting som slår det.

Imorse packade jag i ordning en korg med matsäck. Hjälpte Elle och Belle att ta fram lite bra kläder att ha på sig i nyregnad ( inte ett riktigt ord men det lät ganska bra väl? ) skog och så väckte vi pappan i huset och tog oss ut. Noell kunde inte följa med då han är sleepover med sin klass. Inte ett dugg avis på deras plan att dygna ( nytt ord det där också men det använder tydligen dagens barn hehe och det betyder att vara uppe ett helt dygn ) i ett tält ute i regnet. Rys på det alltså. Har tältat en gång och aldrig mer.

Hursom.

Vi har sån lyx med skog precis tvärsöver åkern utanför vårt hus.

Belle letar och letar. Och är himla duktig på att känna igen svampar. Noell och Elle har också jättebra koll på svampar. Kul tycker jag.

Ja ni ser ju! Lilla hjärtat.

Fikapaus. Skogaholmslimpa med prickig korv, pucko och kexchoklad. Ungefär hur mumsigt som helst. Särskilt i skogen.

I år finns det löjliga mängder Karl-Johan i skogen. Nästan var man än tittar.

Skogsdoften är så härlig. Och lyckan när man hittar svamp efter svamp…mm älskar!

Alla hade varsin korg med sig.

Som snabbt fylldes på.

Juno hänger med såklart!

Gullisen.

Jag tycker att det bästa sättet att lära sig svampplockning är att gå med någon som är erfaren.

Sedan finns det såklart mycket fina böcker och hemsidor man kan kolla in också.

Som SVAMPGUIDEN till exempel.

Vi håller oss till svampar som ej går att förväxla med några farliga sorter. Känns tryggast så.

Till slut lär man sig var de olika sorterna gärna växer och man lär sig att sortera med blicken. Ungefär som när man drar på sig sina ”loppisögon” på loppis. Glider förbi allt skrot och hittar pärlorna. Samma sak liksom!

Och vad gör vi nu med all svamp kan man ju undra…?

Vi förväller en del. Det vill säga kokar bort vätskan och fryser sedan in i lagom stora portioner. Och torkar. Mysigt vilket som tycker jag.

Min utmaning blir dock att utöka min lilla receptsamling med fler härliga recept som innehåller svamp. För hjälp så mycket vi börjar ha nu. Blir inga trista champinjoner från Ica den här vintern i alla fall det är alldeles säkert. Så himla lyxigt tycker jag.

Hoppas ni har en mysig helg!

puss

Julia

 

 

  1. Men vad härligt ni har det ! Vi skulle plockat kantareller som är det enda vi har i mängder i år .. men när vi kom hem från ridturen o skulle gå ut hade ”stadsfolket” redan varit o plockat.. käns nästan som man själv äger guldställena

    1. Men FY. Jag blir sjukt sur när bilar dräller runt här och man ser folk gå in. Det är ju VÅR skog haha. Fånigt egentligen men ja, lite så känns det. KRAM!

  2. Så himla härligt med skogsutflykter! Vi har också varit ute flera gånger och både letat och hittat en del svamp. Man blir så lycklig:) och helt manisk så man vill ut i skogen varje dag ungefär;) men det är ju helt okej, det ger ju massor både frisk luft, motion, gemenskap och avkoppling:)

    Kram och fortsatt god svampjakt!

    1. Tack vad glad jag blir 🙂 Jooo, det ska jag absolut göra! Måste bara komma på några 😀 Men pasta på en gräddig sås med Karl Johan är supergott tycker jag. kram

  3. Du behöver inte förvälla karl johan styckfrys skivor och sedan ner i en påse. Mitt bästa sätt att tillaga är att steka ganska hårt i massor av olivolja, vitlök och en gnutta cayenne. Fantastiskt som förrätt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..