Heeeej!

 

Jag vet. Så mycket babyprat här nu. Men ni får stå ut liiite lite till.

När jag fick barn den allra första gången så trodde jag mig vara så förberedd. På alla tänkbara sätt. Och visst var jag det. Rent materiellt. Men allt det andra hade jag liksom totalt missat. Jag undrar lite hur det kommer sig att all fokus lades på själva förlossningen och tiden före… Vi gick ju trots allt en föräldrakurs. Jag läste på om allt jag kom över.

Men ändå missade jag det där med moderkakan, eftervärkarna ( som blir brutalare för varje förlossning ), storleken på bindor som behövs efteråt, de första toabesöken där man tror att allt i hela kroppen ska rasa ut vid minsta utandning och att det inte är så enkelt att amma som man kan tro ( för mig ). Amningen har varit en mardröm med alla tre barnen till en början men jag har varit så fast besluten i att få det att fungera och pinat mig genom den första tiden. Många tårar har trillat och skrik kvävts i kudden. Fy jag får lite panik av tanken men ja jag har ju gjort det förr. Så jag vet vad jag i värsta fall har att vänta.

Jag var först ut med att vara gravid så inga vänner kunde dela med sig av sina erfarenheter och ingen annan sa något. Så ja jag var lyckligt ovetande hehe.

 

Men nu är jag förberedd. Med erfarenhet. Och så har jag bunkrat upp med bra att ha saker efter förlossningen till mig själv.

Fyll gärna på med tips, erfarenheter och råd. Det är ni så himla bra på alltid.

Alvedon och vetekudde ( lindrar eftervärkarna något ).

Flaska för vatten/dryck att ha nära tillhands ( man blir enormt törstig av att amma ).

Små trasor, handdukar och plastad frotté till den allra första slabbiga och söliga tiden med mjölk som rinner till och en produktion som inte riktigt är i fas (bra till bebis bra till mig ).

Järntabletter ( man är ganska svag efter en förlossning trots normal blodförlust, jag har inte ätit tillskott innan men tänkte prova det den här gången ).

Torkade plommon ( för att hålla magen igång ).

Bindor ( till elände efteråt, det vill säga avslaget ).

Någon kräm till onda bröst. Jag har aldrig haft någon hjälp av det visserligen men kan ju ändå vara värt ett försök igen.

Amningsbehåar.

Amningsinlägg ( både engångs och i ull/silke ).

Mysiga nya lite lyxigare hemmakläder.

 

Och glöm inte. En belöning. Förutom själva bebisen så klart. Och det gör absolut inte ett dugg om man får dubbelt upp. En pushis från pappan till barnet. Och en alldeles egenköpt ”Det här gjorde du bra present” !

 

Jag vet inte riktigt vad jag ska unna mig själv men det måste vara något som jag kan ha kvar för alltid känner jag. Kanske ett smycke.

Fick en världsfin guldklocka av Carlos efter Belles födelse och den här gången så kom han redan i förväg hem med en grön stor påse ( gissa varifrån?) innehållandes en present till mig. Ni ska få se den någon dag såklart.

 

Sköna tofflor och myskläder från Lindex.

Mjuka frottelappar och handdukar hittade jag på Ikea. Ena sidan är frotté, andra våfflad. Brukar behövas ett gäng under den allra första mycket söliga och slabbiga perioden.

 

Annars så. Natten var fantastisk. Sov mig genom hela. Morgonen innehöll bök med Maj Gräddnos som fått av sig sin krage. Nyopererad och allt. Men jag har med lite god hjälp fått på den och den har såklart åkt av igen så det får bli ett kvällsprojekt för mig och Noell. Och bilbesiktning. Fasen vad jag ogillar det stället. Blir helt stressad av miljön. Och bilen går inte genom på grund av att den inte går att identifiera. På grund av att det sitter en rostskyddsbehandling på ramen där chassinumret sitter. Ja alltså ni hör ju. Och idag åkte jag dit och allt skulle vara ok men numret hittades inte trots skrapat underrede och gravidtårarna trillade i vanlig ordning när jag stod där med förvärkar, otålig rosenknopp och insåg att bilen inte går genom kontrollen ( längtar tills jag inte gråter vaaaaaarje dag på grund av värdsliga saker ).

 

 

Tårarna trillade igen när ett blomsterbud kom med en liten bukett peppblommor till mig från bästis. Men den här gången lyckotårar. Herregud så glad jag blev. Så fint alltså. Precis vad jag behövde idag. Exakt precis.

Nu lite middagsfix innan kvällen tar vid.

puss

Julia

 

 1. skriver:

  Åh.. när jag läste ditt inlägg så kom jag ihåg ett tips jag fick när jag fick mitt första av tre barn. Det var barnmorskorna som gav mig tipset på BB när det gjorde ont vid amningen. Emellan amningarna hade jag ett snäckskal som man tryckte ut bröstmjölk i och satte innanför behån över bröstvårtan. Det gjorde att det inte blev sårigt. Det sögs liksom fast och det blev lite som ett vakum så det hölls fuktigt. Men man ska nog inte ha det för länge man får prova sig fram. Undrar om det är någon annan som hört talas om det. Mina barn är ju 7, 14 och 20 nu.

  1. Julia skriver:

   Jasså det låter intressant. Har faktiskt inte alls hört talas om det…

  1. Åse skriver:

   Jag hade amningssnäckor. Mina barn är 18, 16 och 7 år. Hade så fruktansvärda problem med amningen, speciellt men nr 2 då han fick svamp i munnen. De hjälpte verkligen. Och så lufta såklart, och smörja med bröstmjölken.
   Lycka till Julia

 2. Lena skriver:

  Luktar inte så mycket kål när den är rå 🙂

  1. Julia skriver:

   Du säg inte det herreguuud så känsliga somliga är här mot kålen. Jag får ju smygäta den här om dagarna haha. ÄLSKAR kål i alla former.

 3. Lena skriver:

  När jag fick mjölkstockning fick jag rådet att ha fetvadd och vitkålsblad i amningsbhn (vitkål närmast bröstet). Funkade för mig. (Minns också stt jag satt framför ugnsluckan med ugnen på, för värmen …) Bra att tänka på att ha hemma är drickyoghurt, smoothies och lite lätta saker att äta – om man inte orkar tänka på mat men ändå behöver få energi. Vilken underbar tid ni har framför er Lycka till!

  1. Julia skriver:

   Just ja, smart. Lite energibars och drickor så att man får i sig. Vitkål blir nog ett uppskattat inslag 😀 i den här familjen ( alla förutom jag avskyr lukten ). KRAM

 4. Jessica skriver:

  Jag gav nästan upp amningen med andra sonen som jag gjort med första pga mjölkstockning inflammation och smärta.Provade bröstvårtskydd och mjöluppsamlare som man har i bh,n det luftar samtidigt som mjölken inte hamnar på kläderna det gjorde jättestor skillnad.Använde dom till bröstvårtorna ”vant” sig sen gick det jättebra utan!& funkar det inte med amningen så är det ju ingen katastrof då ersättning finns.All lycka till dig & dina ⚘

  1. Julia skriver:

   Mmm får prova det om det blir knas. Det är liksom så himla himla viktigt för mig att få till amningen så att jag tänker kämpa länge innan jag ger upp men det finns ju så många bra hjälpmedel och så får man ta professionell hjälp som en sista utväg tänker jag. Kram och tack!

 5. Jag skulle dock tro att din egen honung kan göra underverk för bröstvårtorna ❤

  1. Julia skriver:

   Oj tror du. Ja de är ju antiinflamatoriskt om inte annat ju. men tänker att det är ett himla meck att få bort innan jag ska amma…?

   1. Anonym skriver:

    Hei, jeg er fast leser av den fine bloggen din og når jeg så kommentaren om å smøre såre brystvorter med egen honning måtte jeg legge igjen en kommentar. Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Du er helt sikkert kjent med dette selv, men jeg måtte bare forsikre meg:) Det frarådes å smøre såre brystvorter med honning fordi det da kan komme sporer inn i babyens munn. På grunn av fare for kryssforurensning tror det er best å smøre med gode produkter man vet er helt trygge for babyen. Masse lykke til med forestående fødsel!❤️ Klem

    1. Julia skriver:

     Jättebra att du svarar. Jag vet att honung absolut inte ska ges till barn under ett och därför tänker jag att det blir krångligt att få bort före amningsstunden… Kram och tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..