Vet ni äntligen! Så är det på riktigt. Jag har haft det som löfte under några års tid och strävat mot målet att äta mer vegetariskt. Lite i taget sådär.

Idag äter vi mestadels vegetariskt. Hurraaa! I alla fall här hemma. Skol och förismaten äter barnen som vanligt men hemma lagar jag vegetariskt nästan veckans alla dagar. Fisk är ok ibland. Och helgerna har vi sagt att vi äter kött om feelingen infinner sig. Men vi skippar charkisar, korv, kyckling, nötfärs osv på vardagarna ( och de flesta helger också för den delen för ärligt talat så försvinner smaken för kött ganska så snabbt även om jag absolut kan tycka att rätt slags kött kan vara gott ).

 

Vad är det som är så bra med att äta vegetariskt ofta? Jag tror att de flesta har kollen men jag kan i alla fall nämna några saker som är viktiga orsaker till varför vi väljer en mer vegetarisk kost.

Hälsan. Jag blir mer och mer övertygad om kostens påverkan på min hälsa och livskvalité. Jag känner det ju själv! Och det jag tror på tror jag också är bra för mig. Man ska tro och trivas med sin livsstil inte sant?

Miljön och djurhållningen. Alltså jag vet inte men jag har nog blundat en hel del för hur djuren har det. För att hamna på min tallrik. Känns inte helt hundra faktiskt.

Jag kommer dock aldrig att byta ut exempelvis korv mot sojakorv. Eller nötfärs mot quorn och liknande. Köper hellre då en bra korv innehållandes kött och serverar barnen om de vill ha det. Eller gör en bolognese med linser som köttsubstitut. Ja ni förstår hur jag tänker. Jag byter ut mot grönsaker i ren form allra helst så att säga.

Och ska det vara halv & helfabrikat så finns det bättre alternativ helt klart. Ibland måste det gå snabbt och fantasin tryter. Jättebra med alternativ då. Tipsar om ett färdigt alternativ HÄR på mitt Instagram idag lite senare för den som vill få vegetarisk inspiration i form av färdiglagat.

 

På nätet finns en uppsjö av härliga recept och bloggar. Hur bra som helst! Och så finns det ju böcker för de som älskar det där bläddrandet och så är det ju så inspirerande och mysigt med boktravar i köket tycker jag. Senaste tillskottet är den Green Kitchen at Home. Verkar lovande minst sagt!

 

Jag tänker att man under livets gång utvecklas och just nu är jag mitt i en förändringsfas och det känns annorlunda och spännande. Dock placerar jag mig inte i någon kategori eller fack. Det vill jag verkligen inte då det ena inte utesluter det andra och jag ogillar förbud. Det blir som det blir men mitt tänk är nytt.

Hur tänker ni kring att äta kött. Eller inte? Berätta gärna. Tycker att det är spännande och lärorikt att höra era tankar och val i livet.

Ha nu en strålande måndag. Jag och Juno ska ska iväg på onsdagsjympan som blev till en måndagsjympa idag. Bra start på veckan.

Puss

Julia

 1. Bra inlägg !! Jag försöker oxå mer och mer byta ut fler veckodagar till vego, men jag tycker det är svårt då jag inte är superhaj i köket… men aubergine tycker ju jag är perfekt till grytor och pasta sås.. linser är ju så gott men mina barn är väl ännu lite skeptiska Det får ta sin tid tänker jag! Men tanken är att det vegetariska ska ta mer plats än kött/kyckling i detta huset.. man får ju verkligen avsmak när man förstår hur djuren har det och vad vi får i oss Usch! Tar gärna emot tips och idéer på din fina blogg. Ha en bra dag kram Maria

  1. Ja men eller hur det får ta sin lilla tid den här förändringen. Som idag så gör jag en vegetarisk gryta men garderar mig med lite häääärliga fiskpinnar så att ingen behöver svälta. Man får göra det som funkar för dagen helt enkelt. KRAM

 2. Har aldrig gillat kött, var otroligt petig när jag var liten och slutade äta helt vid ca 10 års ålder. Testade igen när jag träffade min man men nää det är verkligen inget för mig. Tycker inte det är gott och sen att jag är otrolig djurvän bidrar väl 🙂 Vi äter mycket vegetariskt här hemma och det blir både quorn tex och annat, men sen äter mannen och barnen endel kött. Skönt att det finns så många alternativ nu och att man inte behöver känna sig lika udda som för 20 år sen

 3. Hej! Vi började som ni, så småningom, lämnade bort mjölk, vetemjöl, socker.. För flera år sen. Nu äter vi helt växtbaserat. Först tänkte vi för hälsan men sedan har vi ju läst på och tycker också det är väldigt viktigt för jorden. Vi har blivit friskare, nästan aldrig sjuka, mer energi, jag själv gick ner tio kilo men är inte trådsmal för det. Vi har sju barn och äldsta flickorna får tyvärr inte veganmat i skolan, dom har med egen och äter vad dom kan. Pojkarna på lågstadiet får veganmat i skolan. Barnen får äta vad dom vill hos andra. Det som vi lämnade sist var ägg och det som är svårast att utesluta är socker . Men som du så tänkte jag att någo sojakorvar börjar vi inte äta men nu har vi haft en mycket jäktig tid och det har kommit så mycket nytt i butikshyllorna så en hel del färdig mat har det nog blivit, men väl utvald…
  Lycka till på färden!

 4. Jag äter kött samt mejerivaror och känner mig bekväm med det då jag väljer att alltid äta svenskt och helst ekologiskt producerade animalier. Jag undviker chark och korv pga nitriterna. Vi äter kanske kött 2 ggr i veckan. Jag är husdjursagronom (fd Djurskyddsinspektör) och jobbar med svenska lantbrukare som gör ett stort jobb för att bevara våra marker öppna, bevara den biologiska mångfalden och ett rikt odlingslandskap (vilka alla är 3 miljömål som Sverige har satt upp). Sverige har betesmarker som det inte går att odla på och där har vi då djuren som kan omvandla det oätbara till något vi kan äta vilket i sig är klimatsmart. Att också äta kött från mjölkraskorsningar gör att klimatavtrycket delas mellan mjölk och köttproduktionen. Sverige har en strikt djurskyddslag och Europas lägsta antibiotika användning (vi behandlar bara sjuka djur och inte som övriga länder där de ger alla individer antibiotika) samt förbud mot tillväxthormoner.

  Jag tycker det är sorgligt att se när man istället för animalier väljer produkter som tillverkas i andra länder också med en påverkan på miljö, vatten etc men där man bara förutsätter att för att det är vegetabiliskt så är det ok.. Avocado är ju tex en sådan och mandeldrycken en annan. Något annat man glömmer bort när man inte har en helhetsbild av hur det går till på ett lantbruk är ju att även vegetabilierna behöver gödsel och var ska man då ta den ifrån. Att byta betesdjur från kor till hästar eller getter som Oatley föreslår i sin reklam är inte lösningen..Getter betar rent så det nästan bildas stenöken och hästar betar på ett annat sätt och i hästhagar har man ofta problem med söndertrampad mark med näringsläckage som följd tex runt utfodringsplatser, in och utsläpp samt vattenkoppar.

  Jag tycker det är så vanligt i de flesta bloggar att man pratar om vad man äter och vad man inte äter men ingen har satt ner foten och berättar om sina ändrade resvanor (förutom Emmas Vintage som är min tåg-guru :-)) och att man för klimatet skull har slutat att flyga… I mina öron klingar det så falskt (och nu pratar jag inte om dig Julia 🙂 ) när bloggare skriver om att de är vegeterianer/raw-foodare/veganer etc och att det är för klimatet skull och i nästa sekund så flyger de kors och tvärs.. Jag hoppas att det snart blir coolt att vägra flyga!

  1. Såååå himla bra! Får jag publicera detta i ett separat inlägg? Vi äter även mer säsongsbetonat och jag gör mitt yttersta utifrån mina förutsättningar att köpa så mkt svenskt som det går. Toppenbra inlägg tack för att du delade med dig!

   Kram Julia

   Ps, flyger löjligt sällan och tror jag skulle överleva resten av mitt liv utan att göra det också 😉

   1. Visst från du det Julia! Jag är så ledsen över att man ofta vid matval inte har en helhetsbild över hur ett jordbruk går till och hur mycket samhälls samt miljönytta jordbruket faktiskt gör/bidrar med. Det är så mycket kretslopp och tar du bort en komponent så faller de övriga. 9 ggr av 10 är också bilder från djurproduktionen som delas på sociala medier inte heller från Sverige och då tror gemene man som ofta idag inte har anknytning till lantbruk längre att så här ser det ut också här..

    Var en historiker på Historieätarna som uttryckte sig väldigt klokt tyckte jag:
    ” Idag när vi inte längre behöver oroa oss för om vi har mat för dagen så problematiserar vi istället VAD vi äter” Ligger något i detta tycker jag…

    1. Fint att du delar med dig! Jag förstår hur du menar och hur det är. Personligen så kommer jag inte att välja bort kött helt och hållet och när det blir den råvaran här hos oss så ska den vara så bra som möjligt från drägliga förhållanden i Sverige. Det är min tanke och ambition.

  2. Vilket klockrent inlägg, Jessica! Jag håller med dig till fullo. Finns det möjlighet att få dela din kommentar på min Facebook? Mvh Rikard

 5. Åhhhh finaste lilla Julia. Du är så otroligt duktig som orkar hålla på och laga så bra mat trots 4 barn. Men det har ju faktiskt blivit så att man äter mindre kött numer. Men särskilt nyttig…Nej inte här. Kraaaam Inger

 6. Hej!Jag försöker också att sträva efter mindre kött och mer vegetariskt för mig och familjen. Det går sådär men går ändå bättre än vad det gjorde för några år sedan då den enda vegetariska maträtten jag kunde laga till var pannkaka Precus som du så tror jag att hälsan mår bra av mindre kött och mer grönt. Sen är ju miljöns påverkan och djurhållning oxå viktiga faktorer. Har du något favoritrecept så får du gärna dela med dig! Kram/Anna

 7. Hej!Jag försöker också att sträva efter mindre kött och mer vegetariskt för mig och familjen. Det går sådär men går ändå bättre än vad det gjorde för några år sedan då den enda vegetariska maträtten jag kunde laga till var pannkaka Precis som du så tror jag att hälsan mår bra av mindre kött och mer grönt. Sen är ju miljöns påverkan och djurhållningen oxå viktiga faktorer. Har du något favoritrecept så får du gärna dela med dig! Kram/Anna

 8. Åh du har verkligen ett inspirerande hem och det ser så hemtrevligt ut! Skulle också vilja ha mer inredning men detta tenderar tyvärr att samla samma damm, då jag inte dammtorka alla saker…hihi..Dammar du allt varje vecka eller har du ett hur där det kanske inte samlas så mycket damm? Ser fram emot fortsatt härlig läsning och inspiration!

 9. Hej!
  Nu blir jag jättenyfiken på vad du lagar? Har själv börjat laga mer vegetariskt och all inspiration är såå välkommen! Jag har 4 barn varav de två äldsta 15 år är jättenöjda med all vegetarisk mat jag lagar värre är det med 12 årige sonen och 5 åringen än tyvärr. Gjorde Haloumistoganoff häromdagen och det var jättegott – tips Näst på tur står Bolognese på belugalinser https://www.meravego.se/blank-1
  Hur kan en veckas mat se ut?
  Kram

  1. Tack för tips 🙂 Jag ska ordna med vegetariska recept här på bloggen. Ska försöka knåpa ihop en vardagsmeny också då och då. Just nu tycker jag att det är så knepigt att fota på grund av mörkret men det kanske får duga ändå… Kram!

 10. Hej Julia!

  Spännande att läsa om detta ämne, då det är hetare än någonsin. Läser själv till kostvetare och det är glädjande med genuint intresserade bloggare som sprider viktiga och bra budskap. Väntar med spänning på dina vardagsrecept. Snabba vardagsrätter kan man aldrig få för många av.

  Kramar till dig Julia / Helena

 11. Tack för härlig inspiration. Här hemma har vi haft minst en vegetarisk dag i veckan hela hösten. Men mitt nyårslöfte ska bli 3 dagar i veckan!
  Känner precis som du, tänker inte köpa quorn el sojakorv. I så fall köper jag hellre bra, svenskt kött. Svärfar är dessutom jägare så körtfärsås görs alltid på ”hans” älgfärs.
  Har du någon receptbok du kan rekommendera för enkel vardagsmat, som också passar barnen? Jag är en av dom som föredrar en vacker bok framför nätrecept 🙂 kanske lite jobbskadad!

  1. Tre dagar låter perfekt tycker jag! Lyxigt med ”eget” kött. Älskar viltkött men har ingen som förser oss med det. Finns ju att köpa såklart… Ja jag ska lägga in lite recept och boktips nu och då. Kika in imorgon då kommer ett! KRAM

 12. Hej Julia!

  Jag och min man driver en konventionell mjölkgård(alltså inte ekologisk). Vi älskar våra djur oerhört mycket och producerar livsmedel med så lite miljöpåverkan som möjligt. Våra djur håller betesmarker öppna på sommaren. Jag tycker faktiskt det är ganska jobbigt att i sociala medier hela tiden läsa om att kött och mjölkproduktion är boven till all miljöförstöring ,man känner sig nästan kriminell:( Jag tror helt på att man ska äta det som produceras i Sverige så mycket det går och äta efter säsong. Folk reser och konsumerar i överflöd, det har miljöpåverkan!!!
  Håller med Jessica E.

  Kram Ulrika

  1. Tusen tack för dina viktiga rader Ulrika! Lyfter gärna ditt inlägg också om det är ok? Jag är helt med på din linje och kommer verkligen försöka äta så mycket jag bara kan som är producerat i Sverige och efter säsong. Men ja, jag minskar ännu mer på köttet för det känns rätt för mig just nu. Jag tycker ofta diskussionerna blir så himla hetsiga och mästrande från alla håll. Uppskattar dina och Jessicas nyanserade kloka tankar. Kram! Ps, gud så spännande med en mjölkgård.

 13. Ja det får du gärna. Inte för att jag tillförde så mycket kanske men jag tror att mycket av den här debatt har kommit i gång för att konsumenterna har kommit för långt i från där maten kommer i från. Förr bodde mer folk på landsbygden och hade en annan närhet till det. Nu bor dom flesta i städer men tror sig ändå veta exakt hur det går till och den informationen får man i från media som i många fall inte är sann eller vinklad åt något håll.:)

 14. Jag har fått så mycket inspiration av Food Pharmacy, både böckerna och podden. Övertygad numera om matens betydelse för vår hälsa. Så spännande och intressant. Och så mycket gott som man missat tidigare ju! Heja er!

 15. Har varit vegetarian i ca 20år.Tycker helt enkelt inte att jag har rätt att äta upp en annan varelse som har ett liv som den vill fortsätta att leva med egna känslor kultingar,kalvar,lamm osv

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..