Vet ni äntligen! Så är det på riktigt. Jag har haft det som löfte under några års tid och strävat mot målet att äta mer vegetariskt. Lite i taget sådär.

Idag äter vi mestadels vegetariskt. Hurraaa! I alla fall här hemma. Skol och förismaten äter barnen som vanligt men hemma lagar jag vegetariskt nästan veckans alla dagar. Fisk är ok ibland. Och helgerna har vi sagt att vi äter kött om feelingen infinner sig. Men vi skippar charkisar, korv, kyckling, nötfärs osv på vardagarna ( och de flesta helger också för den delen för ärligt talat så försvinner smaken för kött ganska så snabbt även om jag absolut kan tycka att rätt slags kött kan vara gott ).

 

Vad är det som är så bra med att äta vegetariskt ofta? Jag tror att de flesta har kollen men jag kan i alla fall nämna några saker som är viktiga orsaker till varför vi väljer en mer vegetarisk kost.

Hälsan. Jag blir mer och mer övertygad om kostens påverkan på min hälsa och livskvalité. Jag känner det ju själv! Och det jag tror på tror jag också är bra för mig. Man ska tro och trivas med sin livsstil inte sant?

Miljön och djurhållningen. Alltså jag vet inte men jag har nog blundat en hel del för hur djuren har det. För att hamna på min tallrik. Känns inte helt hundra faktiskt.

Jag kommer dock aldrig att byta ut exempelvis korv mot sojakorv. Eller nötfärs mot quorn och liknande. Köper hellre då en bra korv innehållandes kött och serverar barnen om de vill ha det. Eller gör en bolognese med linser som köttsubstitut. Ja ni förstår hur jag tänker. Jag byter ut mot grönsaker i ren form allra helst så att säga.

Och ska det vara halv & helfabrikat så finns det bättre alternativ helt klart. Ibland måste det gå snabbt och fantasin tryter. Jättebra med alternativ då. Tipsar om ett färdigt alternativ HÄR på mitt Instagram idag lite senare för den som vill få vegetarisk inspiration i form av färdiglagat.

 

På nätet finns en uppsjö av härliga recept och bloggar. Hur bra som helst! Och så finns det ju böcker för de som älskar det där bläddrandet och så är det ju så inspirerande och mysigt med boktravar i köket tycker jag. Senaste tillskottet är den Green Kitchen at Home. Verkar lovande minst sagt!

 

Jag tänker att man under livets gång utvecklas och just nu är jag mitt i en förändringsfas och det känns annorlunda och spännande. Dock placerar jag mig inte i någon kategori eller fack. Det vill jag verkligen inte då det ena inte utesluter det andra och jag ogillar förbud. Det blir som det blir men mitt tänk är nytt.

Hur tänker ni kring att äta kött. Eller inte? Berätta gärna. Tycker att det är spännande och lärorikt att höra era tankar och val i livet.

Ha nu en strålande måndag. Jag och Juno ska ska iväg på onsdagsjympan som blev till en måndagsjympa idag. Bra start på veckan.

Puss

Julia

 1. Jessica skriver:

  Har varit vegetarian i ca 20år.Tycker helt enkelt inte att jag har rätt att äta upp en annan varelse som har ett liv som den vill fortsätta att leva med egna känslor kultingar,kalvar,lamm osv

  1. Julia skriver:

   Kan förstå dig! Kram

 2. Maria skriver:

  Jag har fått så mycket inspiration av Food Pharmacy, både böckerna och podden. Övertygad numera om matens betydelse för vår hälsa. Så spännande och intressant. Och så mycket gott som man missat tidigare ju! Heja er!

 3. Ulrika skriver:

  Ja det får du gärna. Inte för att jag tillförde så mycket kanske men jag tror att mycket av den här debatt har kommit i gång för att konsumenterna har kommit för långt i från där maten kommer i från. Förr bodde mer folk på landsbygden och hade en annan närhet till det. Nu bor dom flesta i städer men tror sig ändå veta exakt hur det går till och den informationen får man i från media som i många fall inte är sann eller vinklad åt något håll.:)

  1. Julia skriver:

   Jo det är klart att du hade något att tillföra. Värdefullt och viktigt!

 4. Ulrika skriver:

  Hej Julia!

  Jag och min man driver en konventionell mjölkgård(alltså inte ekologisk). Vi älskar våra djur oerhört mycket och producerar livsmedel med så lite miljöpåverkan som möjligt. Våra djur håller betesmarker öppna på sommaren. Jag tycker faktiskt det är ganska jobbigt att i sociala medier hela tiden läsa om att kött och mjölkproduktion är boven till all miljöförstöring ,man känner sig nästan kriminell:( Jag tror helt på att man ska äta det som produceras i Sverige så mycket det går och äta efter säsong. Folk reser och konsumerar i överflöd, det har miljöpåverkan!!!
  Håller med Jessica E.

  Kram Ulrika

  1. Julia skriver:

   Tusen tack för dina viktiga rader Ulrika! Lyfter gärna ditt inlägg också om det är ok? Jag är helt med på din linje och kommer verkligen försöka äta så mycket jag bara kan som är producerat i Sverige och efter säsong. Men ja, jag minskar ännu mer på köttet för det känns rätt för mig just nu. Jag tycker ofta diskussionerna blir så himla hetsiga och mästrande från alla håll. Uppskattar dina och Jessicas nyanserade kloka tankar. Kram! Ps, gud så spännande med en mjölkgård.

 5. Tack för härlig inspiration. Här hemma har vi haft minst en vegetarisk dag i veckan hela hösten. Men mitt nyårslöfte ska bli 3 dagar i veckan!
  Känner precis som du, tänker inte köpa quorn el sojakorv. I så fall köper jag hellre bra, svenskt kött. Svärfar är dessutom jägare så körtfärsås görs alltid på ”hans” älgfärs.
  Har du någon receptbok du kan rekommendera för enkel vardagsmat, som också passar barnen? Jag är en av dom som föredrar en vacker bok framför nätrecept 🙂 kanske lite jobbskadad!

  1. Julia skriver:

   Tre dagar låter perfekt tycker jag! Lyxigt med ”eget” kött. Älskar viltkött men har ingen som förser oss med det. Finns ju att köpa såklart… Ja jag ska lägga in lite recept och boktips nu och då. Kika in imorgon då kommer ett! KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..