ANNONS

Recept på Ratatouille

/

Fick så himla klok och bra respons på mitt inlägg angående vegetarisk kost. Klistrar in några rader som jag tycker är viktiga att ta del av. Tack för era tankar och synpunkter Jessica och Ulrika!

”Jag äter kött samt mejerivaror och känner mig bekväm med det då jag väljer att alltid äta svenskt och helst ekologiskt producerade animalier. Jag undviker chark och korv pga nitriterna. Vi äter kanske kött 2 ggr i veckan. Jag är husdjursagronom (fd Djurskyddsinspektör) och jobbar med svenska lantbrukare som gör ett stort jobb för att bevara våra marker öppna, bevara den biologiska mångfalden och ett rikt odlingslandskap (vilka alla är 3 miljömål som Sverige har satt upp). Sverige har betesmarker som det inte går att odla på och där har vi då djuren som kan omvandla det oätbara till något vi kan äta vilket i sig är klimatsmart. Att också äta kött från mjölkraskorsningar gör att klimatavtrycket delas mellan mjölk och köttproduktionen. Sverige har en strikt djurskyddslag och Europas lägsta antibiotika användning (vi behandlar bara sjuka djur och inte som övriga länder där de ger alla individer antibiotika) samt förbud mot tillväxthormoner.

Jag tycker det är sorgligt att se när man istället för animalier väljer produkter som tillverkas i andra länder också med en påverkan på miljö, vatten etc men där man bara förutsätter att för att det är vegetabiliskt så är det ok.. Avocado är ju tex en sådan och mandeldrycken en annan. Något annat man glömmer bort när man inte har en helhetsbild av hur det går till på ett lantbruk är ju att även vegetabilierna behöver gödsel och var ska man då ta den ifrån. Att byta betesdjur från kor till hästar eller getter som Oatley föreslår i sin reklam är inte lösningen..Getter betar rent så det nästan bildas stenöken och hästar betar på ett annat sätt och i hästhagar har man ofta problem med söndertrampad mark med näringsläckage som följd tex runt utfodringsplatser, in och utsläpp samt vattenkoppar.

Jag tycker det är så vanligt i de flesta bloggar att man pratar om vad man äter och vad man inte äter men ingen har satt ner foten och berättar om sina ändrade resvanor (förutom Emmas Vintage som är min tåg-guru :-)) och att man för klimatet skull har slutat att flyga… I mina öron klingar det så falskt (och nu pratar jag inte om dig Julia ) när bloggare skriver om att de är vegeterianer/raw-foodare/veganer etc och att det är för klimatet skull och i nästa sekund så flyger de kors och tvärs.. Jag hoppas att det snart blir coolt att vägra flyga!”

”Jag och min man driver en konventionell mjölkgård(alltså inte ekologisk). Vi älskar våra djur oerhört mycket och producerar livsmedel med så lite miljöpåverkan som möjligt. Våra djur håller betesmarker öppna på sommaren. Jag tycker faktiskt det är ganska jobbigt att i sociala medier hela tiden läsa om att kött och mjölkproduktion är boven till all miljöförstöring ,man känner sig nästan kriminell:( Jag tror helt på att man ska äta det som produceras i Sverige så mycket det går och äta efter säsong. Folk reser och konsumerar i överflöd, det har miljöpåverkan!!!”

Ofta blir det lite hetsigt och onyanserat när olika åsikter ska vädras. Inte här inte. Men så är ni världens absolut finaste, kloka och gulliga bloggläsare också. KRAM!  I min värld är ”lagom” och ”det ena utesluter inte det andra” något jag gärna lever efter. Och jag lär mig! Hela livet är ju så, man blir aldrig fullärd och det är så härligt när man får ta del av andra människors val, tankar och kunskap. Ni inspirerar och lär mig! Jag tror dock att vi alla kan enas om att det är bra ur många aspekter att ha en grönare vardag och försöka göra medvetna val och tänka säsong vid matlagning. Vilket inte är helt lätt alla gånger men man kan ha det i åtanke och göra sitt bästa tänker jag.

Och på tal om mat så ska ni nu få ett middagstips av mig. Ett superenkelt, snabbt, lättlagat och gott sådant. Jag garderade mig med fiskpinnar, gurkstavar och apelsinklyftor som tillbehör så att eventuellt skeptiska små älskade familjemedlemmar inte skulle gå hungriga. Själv tog jag en klick keso till.

Och här kommer receptet! Hämtat ur en jättemysig bok som heter Det gröna skafferiet av Karoline Jönsson.

puss

J

8
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00