Som jag använt sedan urminnestider. Det vill säga tonåren.

Ingen jul utan knäck punkt och slut. Gottebordet är lite heligt sådär med ett gäng måsten. Gröna marmeladkulor ( säg inget jag veeeeet jag är typ ensam om att älskaälskaälska kulorna ), pärlans kola hemkokade visserligen, en lyxig ask med choklad, nötter och knäck. Brukar bli något mer också men det är liksom grunden i gottebordet för oss.

 

 

Här kommer receptet!

Tålamod för att pytsa i knäcken i de små formarna är väl det som behövs men annars är det plättlätt. Viktigt är att konsistensen inte blir rakt igenom hård utan själva kärnan ska vara lite mjuk. Och för att lyckas med det så gör man kulprov.

 

R E C E P T   K N Ä C K

(ungefär 75 st)

i n g r e d i e n s e r :

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1 dl skållad och hackad mandel

2 msk ströbröd

2 msk smör

g ö r  s å   h ä r :

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka utan lock och rör om då och då tills smeten får en bra konsistens i kulprovet alternativt uppnår temperaturen 124 grader. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Och se för guds skull till att få göra de i lugn och ro så att nerverna håller hehe. Låt stelna och förvara i kyl.

 Idag har jag varit hos pappa en sväng och nu väntar myslunch nere i hamnen med en kompis.

Ta hand om er så ses vi snart igen! Den här veckan före jul är verkligen alltid ganska så intensiv även om man fyller den med mycket mys. Åååh så jag ser fram emot helgen. På lördag tänker jag mysa dagen lång utan en gnutta stress. Så får det bli.

puss

Julia

 

 

LOADING..