Söndag och en perfekt skriva matlista dag. Ett av mina löften eller ja mål snarare är att skriva matlistor och jag tog i litegrann och skrev en för hela månaden när jag ändå var igång där strax före nyår.

Ni ska få ett recept på en vegansk bolognese av mig. Jag äter dock den med vanlig ost som tillbehör men det väljer man ju själv. Blev ingen tjusig uppläggning heller utan ni får se resterna hehe…men då kan jag samtidigt passa på att tipsa om dessa praktiska glasbyttor som jag förvarar mat i ( finns ett lock till ) som jag köpt på Ikea. Faktisk himla bra i skafferiet också.

Som vanligt, ni får smaka er fram om ni provar receptet. Jag improviserade helt och hållet och man får lägga till eller ta ifrån. Alla har nog sin alldeles egna variant av favoritbolognese.

R E C E P T   V E G A N S K   B O L O GN E S E

i n g r e d i e n s e r :

en skvätt raps eller olivolja

1 röd lök

1 purjolök

3 vitlöksklyftor

4 morötter

champinjoner

1 paket krossade tomater

vatten ( späd ut med några deciliter så att det inte blir så torrt )

1-2 dl rött vin

2 msk tomatpure

1-2 paket svarta bönor alternativt linser

buljong ( 1 tärning alternativt en matsked buljongpulver )

timjan

oregano

salt

peppar

(Kryddning efter smak och icke men jag brukar äta på rejält med peppar, timjan och oregano)

Gör såhär: Hacka vitlök, röd lök och purjo. Fräs i oljan och riv i morötterna som får gå med. Tillsätt vinet. Därefter krossade tomater, tomatpure, vatten, buljong och kryddor. Skär champinjonerna i bitar och lägg i. Låt bolognesen puttra till lagom härlig konsistens och tillsätt de förkokta sköljda svarta bönorna. Låt puttra med en stund. Färdigt!

Tillbehör:

Riven ost och valfri pasta. Vi brukar ha två olika slags pasta till. Ärtpasta (min favvis) och en med bönor i som ingen förutom jag vet att det är bönor i. Gäller att var smart ni vet. Västerbotten, parmesan eller pecorino till är superumsigt.

Hoppas ni haft en toppenfin söndag! Vi har varit på kalas hos vänner och snart blir det middagsfix.

puss

Julia

  1. Nämen helt perfekt, sa vid middagen att jag skulle vilja göra en vegetarisk ”köttfärssås” med rödvin i. Sparar receptet och provar!

  2. Vilket sorts rödvin använder du? Om man inte har det, finns det något allternativ att ha istället för vin?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..