Åh jag är inne i en sådan riktigt härlig bubbla av matinspiration och lagar nya rätter som aldrig förr.

Biffar av röda linser och morötter har jag redan hunnit göra några omgångar av. S Å himla goda. Enkla och snabba att göra. Viktiga kriterier när jag lagar mat. Snabbt, enkelt, gott, hälsosamt och vegetariskt undantaget mejeri, ägg och fisk. Är faktiskt lättad, alla i familjen har bestämt sig för att skippa köttet veckans alla dagar så nu slipper jag köra här hemma helt och hållet sedan nyår.

Kan tillägga att maträtterna tas emot med blandad förtjusning men jag ger mig inte. Ibland älskar alla middagsmaten ibland inte.

Och det finns alltid något för alla att bli mätt på.

Grundreceptet hittade jag HÄR inne hos Hanna Olvenmark.

I vanlig ordning så har jag gjort receptet så att den passar oss. Älskar att man alltid kan lägga till och ta ifrån bäst man vill. Så blir smakerna exakt som man själv älskar. Tillbehör är alldeles valfritt. Ris, en sås eller röra till är ju gott. Mitt bästa just nu och för alltid typ är picklade rödlök. Älskar!

R E C E P T   M O R O T- O C H   L I N S B I F F A R

ca 18 stycken

i n g r e d i e n s e r :

4 dl torkade röda linser

6 morötter

2-3 vitlöksklyftor

2 matskedar tahini

2 matskedar potatismjöl

3 matskedar sesamfrön

torkade eller färska örter efter smak

( jag använder färsk persilja och gräslök som jag hackade ner ungefär en halv kruka av vardera )

2 teskedar lantbuljongpulver ( jag använder voltaires lantbuljong)  alternativt några rejäla tag med saltkvarnen så att smeten får lite sälta. Peppar efter smak.

G ö r   s å h ä r :

Lägg linserna i en skål med vatten. Låt ligga i blöt i minst tre timmar eller över natten.

Riv morötterna grovt i en skål.

Häll av vattnet från linserna och mixa de med vitlök och tahini till en smet.

Häll smeten i skålen med de rivna morötterna och tillsätt potatismjöl, sesamfrön, örter, salt och peppar.

Forma smeten till små biffar och stek i stekpanna med olja.

Carlos, Noell och Elle är på sin Taikwando. Jag, Belle och Elle får fixa köket och snart myser vi ner oss i sängen med en kvällssaga.

Puss

Julia

 1. Åh tack för receptet! Ska absolut testas!

  Vill du berätta hur du gör din picklade rödlök? 🙂 och hur länge den håller sig…

  Kram
  Anna

 2. Att läsa din blogg gör mig lycklig, harmonisk, varm men även någon tår som trillar när du delar med dig sv det jobbiga och tuffa som livet i bland innebär❤️. Ska försöka få in lite mindre kött i min kost och blev sugen på dessa biffar. Men vad är tahini? Hittar jag det i vanliga Ica butik?
  Ha en fin dag

  Kram Sofia

  1. Vad fint skrivet, tack snälla du :). Det finns i vanliga butiker men på lite olika hyllor har jag upplevt. En slags sesampasta. Köpte en burk senast idag och den fanns bredvid sojaflaskorna, Kung Markattas ekologiska tahini. KRAM

 3. Så härligt med all matinspiration!!
  Älskar vegetarisk mat & känslan av att äta ”ren” mat som inte belastar samvetet.
  Så härliga färger ofta också, bara det 🙂 Kikar in på bloggen när lilla krassliga tjejen sover under en vabbdag. TACK för du finns som sällskap. Alltid så fina bilder, ord, tankar m.m. Ljuvliga bilder på döttrarna små. Kram Emma O

 4. Julia, Jag måste bara få fråga om barnen äter dessa? Jag försöker också med lite mer vegetariskt hemma men ofta blir det ”blä” hos barnen. Berätta! Tack för en härlig blogg! Läser varje dag! Kram Sandra

  1. Haha känner igen såklart. Men jag är sjukt envis. Det här SKA gå. Alltså jag tänker att om man kan dränka en köttbulle i ketchup så kan man ju dränka en linsbiff i det också.

   Har frukt, grönsaker och alltid ngn pasta, ris osv till maten så alla blir mätta. På olika saker… KRAM

    1. Jag tänker att till slut gör barnen som man själv gör. Och de får ju faktiskt om de själva vill äta falukorv osv på skolan. Mina stora har valt att avstå på eget initiativ så helt klart har man en inverkan på sina barn. På lång eller kort sikt 🙂 KRAM

 5. Tack så mycket för recepttips! Har upptäckt att jag mer eller mindre är nästan vegetarian sedan flera år tillbaka – har inte varit ett särskilt medvetet val utan mest bara blivit så – för att det är gott, hälsosamt, miljövänligt och som ensamstående mamma gillar jag även det ekonomiska perspektivet där det blir bra mycket billigare och att det då finns utrymme att handla mer eko (som tyvärr ibland är mycket dyrare). Ibland slår jag till på någon fiskrätt eller ett långkok med kött – och då känns det helt OK och plånboken ger OK till ett svenskt och ekologiskt alternativ när man inte äter sådant så ofta. Min 7-åring är så van att hon inte ens reflekterar över om något är vegetariskt eller inte – det är mat helt enkelt! På skolan äter hon det som serveras, hos mormor och morfar och kompisar det hon blir bjuden på etc. Inga begränsningar utan helt enkelt bara som det blir. Ser fram emot ännu fler recepttips på din fina blogg – perfekt när den egna motivationen tryter! Och det här receptet måste absolut provas!! Kramar <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..