Vegetarisk saffransgryta!

Snart har jag ätit vegetariskt i ett helt år.

Det började av hälsoskäl men är idag också med omtanke om djurens rätt att få leva och något som vi alla måste måste måste värna om, miljön.

Man ska väl aldrig säga aldrig men jag har ytterst svårt för att tro att jag i framtiden ska äta det. Snarare är alternativet strikt vegetarian mer lockande. Har numera till och med svårt att se bilder med kött i mattidningar och blundar när jag passerar köttdisken på Ica.

Jag äter fisk väldigt sällan ( att jag gör det motiveras endast av gammal vana och att det är ganska gott skäl ), har dragit ner på mejeri avsevärt. Ägg äts det och jag längtar så mycket tills vi en vacker dag har egna höns igen. Men det är inte läge just nu.

Många undrar lite hur barnen gör och av våra fyra barn så äter alla köttfritt hemma och en har valt att äta kött på skolan ibland.

Juno har aldrig ätit kött.

Nåväl nog om det. Här kommer ett helt vegetariskt recepttips för er som vill byta ut köttmåltider eller äter vegetariskt precis som vi gör.

Det var verkligen supergott och jag älskar saffran i maten.

Receptet hittade jag HÄR.

DSC_0292
DSC_0293-tile

 

Saffransgryta med söt och salt topping!

 

i n g r e d i e n s e r :

2 schalottenlökar

1 stor tomat

400 gram skalad urkärnad butternutpumpa

3 msk rapsolja

2 msk riven färsk ingefära

1 dl hackad persilja

1 dl hackad koriander

1/2 tsk malen spiskummi

1 påse saffran (à 1/2 g)

2 1/2 dl kokosmjölk

1 1/2 dl vatten

1 msk kokossocker

1 1/2 tsk salt (gärna himalayasalt)

1 förp, kokta svarta bönor (à 380 g )

ca 1/2 msk färskpressad limejuice

1 dl frysta eller färska granatäppelkärno

1 dl rostade pumpakärnor

 

Gör såhär:

Skala och hacka löken fint. Hacka tomaten. Skär pumpan i en centimeter stora tärningar. Hetta upp oljan i en gryta eller rejäl stekpanna. Sänk värmen och fräs lök, ingefära, tomat, persilja, koriander, spiskummin och saffran tills löken mjuknat.

Tillsätt pumpa, kokosmjölk, vatten, kokossocker och salt. Låt koka under lock på svag värme tills pumpan är mjuk i ungefär 15 minuter. Rör om då och då.
Häll av och skölj de svarta bönorna. Låt vattnet rinna av. Tillsätt bönorna och limejuicen i grytan och tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.
Toppa grytan med granatäppelkärnor och rostade pumpafrön.
Servera grytan om du vill med ris, limeklyftor och koriander. Jag tycker att den är mumsig precis som den är!
Puss!
Julia
  1. Hej! Hur tycker du att det har påverkat din hälsa? Jag har börjat äta vegetariskt och känner efter bara några veckor att jag inte alls är sugen på kött. Tur det finns så mycket inspiration att hitta på nätet och i kokböcker vad gäller vegetarisk mat .

    Dela gärna med dig oftare. Har provat många av de recept de tipsat om. Allt har varit jättegott!

    Grytan verkar supergod!. Ska prova till helgen.

    Kram!

    1. Åh alltså jag har svårt att svara på det egentligen. Min pappa blev så dålig för ett år sedan och det var i samband med det jag bytte kosthållning. Har svårt att liksom skilja vad som är vad.

      Men. Det jag kan konstatera är att kroppen känns ”lättare” på något vis. Skulle vara intressant att ta ett blodprov och se hur allt är på riktigt också.

      Jag kommer nog aldrig mer att äta kött. Känns inte bra för min kropp alls.

      KRAM och vad roligt att du också äter vegetariskt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..