Världens bästa falafel recept!

På allmän begäran! För oj så ni frågat efter receptet när jag häromdagen la ut bilder på stories.

Ett falafelrecept som jag fått av min kompis Decirée.

Jag har gjort om den pytte vad gäller kryddningen.

Ska göra en sats idag igen. Perfekt grej att ha i frysen när vardagen tar vid igen.

IMG_1262

 

Recept Falafel

 

Ingredienser:

400 gram torra kikärtor ( ej kokta )

2  1/2 tsk flingsalt

2 rågade teskedar spiskummin

1/2 tesked cayennepeppar

2 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

8 matskedar hackad koriander

8 matskedar hackad slätbladiga persilja

1 tesked bikarbonat

2 matskedar vetemjöl

6 matskedar vatten

1 liter rapsolja att fritera i

 

Gör såhär:

Blötlägg de torra kikärtorna i ett dygn.

Kör de blötlagda väl avrunna kikärtorna i en matberedare med flingsaltet.

Tillsätt övriga ingredienser ( ej oljan ) och kör till en smulig smet. Jag brukar dela upp de i två delar så att allt får plats i matberedaren.

Låt smeten vila i kylen ett par timmar.

Rulla smeten till bollar.

Värm upp oljan tills den är absolut superhet i en kastrull och ha ett lock redo utifall att. Jag har friterat en miljard gånger allra minst i mitt liv utan en endaste liten incident men visst, säkerheten först såklart!

Fritera falafeln i omgångar och låt svalna på ett fat med hushållspapper.

Färdiga att mumsa!

På libaneiskst Carlosvis äts de med någon speciell sås, pita, sallad och batata ( pommes ). Själv är jag lite mer anspråkslös och nöjer mig med en typ rödkålssallad och picklade lök till. Mmmm!

 

Idag väntar lite bästismys! Längtar!

Njut dagen!

puss

Julia

 

 

  1. Fryser du dom innan eller efter fritering? 🙂 Så gott!

    1. juliak skriver:

      Efter 🙂 KRAM

  2. Räcker det med en kruka persilja/koriander? Hur mycket har du köpt hem? Kram

    1. juliak skriver:

      Räcker fint 🙂 Du kan även använda fryst om du vill. KRAM

  3. Emma skriver:

    Vad gör man sedan med oljan? Bara att kasta eller går den att återanvända till något? Nu ska jag lägga kikärtor i blöt!

    1. juliak skriver:

      Beror på skicket tycker jag. Men viss är det okej så sila och spar till nästa omgång falafel. Det gjorde jag nu 🙂 Ska göra dubbel sats imorgon så vi har falafel i frysen ett tag framöver. KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..