Matinspiration i januari!

(Inlägget innehåller reklamlänkar)

Får jag lov att presentera, ett alldeles nytt inslag här på bloggen som jag kom på häromveckan. Kändes nästan lika pirrigt att göra som när jag var liten och gjorde mina egna tidningar som en äkta liten redaktör hehe. Skribent och illustratör allt i allo. Någon mer som knåpade ihop tidningar som barn?

Hursomhelst så tänker jag mig månadens matinspiration där jag utgår från säsongen, vad jag inspireras av just nu med ledorden enkelt och fantastiskt gott. En liten titt på det dukade bordet och månadens dryck.

Ja ni får gärna komma med önskemål såklart men nu kikar vi på månadens matinspiration tycker jag! Ja just sista saken, tycker ni om tryck gärna på hjärtat. Just nu har jag ingen aning om min statistik pga strul som pågått i veckor. Där brukar jag kunna hålla ett öga på vad ni tycker om men nu har det varit blankt i flera veckor…

 

 

M A T I N S P I R A T I O N  –  I  J A N U A R I

 

I januari myser jag gärna inne. Tassar runt i mjuka sköna sockor, lyssnar till eldens sprakande, tänder levande ljus, tar lördagen som den kommer, knådar en bulldeg och drömmer om ljuset. En månad som kräver lite omtanke och snällhet mot sig själv och de man håller av. Att tillåta sig själv få vila med nedsjunkna axlar och varva det lugna med att faktiskt också ta hand om sig själv inifrån och ut. Fylla kroppen med vitaminer och mineraler. Och äta sådant man tycker om. Själen behöver också sitt.

 

collage vardag

V A R D A G

Vardagsmaten får gärna vara enkel och lättlagad. Jag brukar göra fat med frukt och grönsaker till vardags som barnen får ta sig för av. Att lyckas laga älskvärd mat till en stor familj är nästan omöjligt. Men det ska finnas något som alla tycker om så att ingen liten mage går hungrig efter middagen.

 

Grön ärtsoppa

Gräddig pasta med svamp

Vegansk Bolognese

Vegetariska tacos

 

s5-57

 

F R U K O S T

Mysiga lugna stillsamma helgmornar med frukost extra allt. Ett gott bröd är basen tycker jag. Goda ostar, ägg, apelsinklyftor, kanske en gröt och god fräsch juice till.

 

Filmjölkslimpa

( Jag fryser in skivor och tar fram efter behov )

 

 

IMG_3158-tile__mmcompress-normal__

H E L G

Om helgerna finns det lite mer tid. Att lägga omsorg och tid på maten. Sitta länge vid matbordet och njuta.

Världens godaste pizza

 

DSC_9919

DSC_9925-tile

D R Y C K

Citrustider! Pressa apelsiner och mandariner till den godaste januaridrycken man kan tänka sig. Så gott!

 

s5-59
s5-60

B A K A

I januari försöker jag varva bakverken lite. Klassiska kanelbullar efter en dag i snön är ju absolut ljuvligt. Och en tisdag passar chokladbollar med mängder av nyttigheter fint att kvällsfika på.

Kikärtskakor

Gluten och nötfria chokladbollar

 

img_2401_5c4732442a6b2232363235c4-side

V A C K E R T

Jag är så förtjust i färgade ljus. Känns som att de gjort en come-back? Hursom, jag sätter gärna stämning med färgade ljus och ser ni så fint hos Ulrika? Som driver bloggen Colorelles. Hennes dukningar är underbara. Jag hittade härliga färgade ljus i en puderbeige nyans HÄR från Ester & Erik.

 

fullsizeoutput_5047

 

L Ä S A   &   I N S P I R E R A S

Vad passar väl bättre än att inspireras till mat som är billig, god, grön och bra för både oss och vår älskade jord? Det är precis vad Portionen under tian erbjuder sina läsare. Jag väntar ivrigt tills boken finns på lager igen HÄR hos Adlibris. Tills dess botaniserar jag bland alla recept och inspiration på hemsidan som finns HÄR.

 

 

Ha nu en fin onsdag vännerna mina! Så ses vi alldeles snart igen. Puss!

Julia

 

 1. Vad roligt! Gläds med er. Det kommer att bli jättebra. Kram Anki

  1. juliak skriver:

   Tusen tack snälla du! KRAM

 2. Moa skriver:

  Vilka härliga inspirations bilder! Blir inspirerad till att äta mer vegetariskt av dig, men oftast blir det två rätter då barnen inte alls är med på det. Men med tiden kanske…. verkligen super härligt med månades matinspration! Det goda brödet du tipsat om sista tiden är en stor favvo. I januari har vi bestämt tillsammans att vi tagit bort yougurt/fil och köpebröd. Känns sååå bra att barnen startar dagen med hembakat, ägg och vår egen äppelmust!

  Verkligen ett tips till er, musta era äpplen. Vi fick 120 l i höstas som vi frös in. Såååå lyxigt, gott, nyttigt, ekologiskt och klimatsmart! Vi har bara två träd så bra utdelning.

  Tack för all inspirationen, har tre pojkar och tur är nog det för ekonomin för hade handlat ihjäl mig på söta tjejkläder… i precis den stil som Juno har!

  Trevlig kväll!

 3. Anna M skriver:

  Jättebra tema. Inspirerande! Sugen på chokladbollarna 😋

 4. Annika skriver:

  Vilket härligt inlägg, massa inspiration till både bak och matlagning. Perfekt =) Tack <3

 5. Malin skriver:

  Kul avdelning! Jag köpte boken i vår lilla bokhandel för två veckor sedan och har lagat många rätter redan. Maten är god, miljösmart och billig. Alla husets barn/tonåringar har gillat den också.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..