Sockerkaka med vaniljfylling!

 

 

batch_DSC_0151

batch_DSC_0153
DSC_0219

DSC_0201

DSC_0197

Carlos bästa kaka. Och därmed alltid hans födelsedagskaka. Lite småtrist kan jag tycka men ack så god…

Här kommer recept på sockerkaka med vaniljfyllning. Jag har bakat den sedan urminnes tider. Receptet fanns med i Ernsts tidning. Ja! Han hade faktiskt en alldeles egen Torpet tidning i begynnelsernas tid och det vet man om man är så gammal som jag är. Har jag nämt att jag snart är medelålders? Kommer att påtala det så fort jag får chansen och så hoppas jag att det går över när ålderkrisen är ett minne blott… Jag jobbar på det så att säga hehe. Det här med att landa i min ålder.

Nåväl, ett kakrecept kommer här och har ni inte provat, gör det. Värd att bakas! Och perfekt att

 

S O CK E R K A K A   M E D   V A N I L J F Y L L N I N G

Ingredienser kaka:

4 ägg

1 dl kokande vatten

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Ingredienser vaniljfyllning:

125 gram smör

1 dl mjölk

4 msk vaniljsocker

 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. Ibland tar jag kokos istället för ströbröd, supermumsigt. Vispa socker och ägg pösigt. Bland bakpulvret med mjölet och sikta ner i smeten. Rör om. Häll i det heta vattnet. Blanda och häll smeten i formen.
Skjuts in i ugnen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Smält smöret till vaniljfyllningen i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt vaniljsockret. Rör hela tiden, så att inte mjölken bränns i botten.
Ta ut kakan ur ugnen. Dela den på mitten i två bottnar innan den har hunnit kallna. Häll vaniljsåsen på en av bottnarna, helst den undre och lägg ihop kakan
Pudra över florsocker och piffa med bär som Juno och Belle gjort, så fint och gott!

 

Njut lördagen vänner!

puss

Julia

 1. Helene skriver:

  Hej Julia,
  Den här kakan är så god, har bakat den flera ggr tack vare ditt tips. Det jag har problem med är att vaniljfyllningen blir så tunnflytande. Vad gör jag för fel?
  Kram och tack för all inspiration du bjuder på! 😘

  1. juliak skriver:

   Inget fel alls, den ska vara så ju! Det blir ju krämigt i mitten av att fyllningen liksom blöter upp kakan. KRAM

 2. Lina skriver:

  Åh, ser smaskens ut ska absolut prova att baka. Kanske redan till nästa helg när min pojk fyller år!
  Jag var helt övertygad om häromdagen att jag fyller 39 i juni tills min svägerska fick påminna mig om att jag ”bara” fyller 38! Blev så himla glad. Jag tänker alltid att jag är det jag ska fylla nästa gång så nu blev jag plötsligt ett år yngre 😉 Vimsigt värre!

  1. juliak skriver:

   Haha ÅH den lyckan. Ett bonus år 😀 KRAM

 3. Hej Julia. Supergod kaka detta är. I Fagersta som jag bor i (nästan iaf) där kallas denna kaka för Västanforskaka efter en stadsdel i stan. På vår härliga hembyggdsgårds cafe serveras den också. Många turistbussar stannar där och fikar. Har du vägarna inåt landet kan jag rekommendera ett stopp. Tror det är precis din stil😉. Trevlig kväll.

  1. juliak skriver:

   Åh vad trevligt det lät. Tack för tipset. KRAM

 4. Ida skriver:

  Åh den kakan är jättegod! Tror Ernst måste snott receptet från en annan äldre tidning. Det var en tidning som hade en tävling som hette SM i sockerkaka och detta receptet vann, tror det var på 90-talet nån gång.
  Den förtjänas att spridas vidare hursom 😊😊

  1. juliak skriver:

   Ja inte det enda som tjuvats av Ernst hehe.. men jaa, så värd att spridas vidare! KRAM

 5. Kajsa skriver:

  Jammi, den ska jag testa! Medelålders! Du är ung i mina ögon. Själv är jag 46😱 och jobbar varje dag med att landa i min ålder.🤸‍♂️

  1. juliak skriver:

   Oooh okej man landar aldrig menar du det? Tänkte landa inom ett år. Så var planen i alla fall 😀 Så trött på mitt eget åldersältande nämligen. KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..