Sommartårta!

Högsommar och vad passar väl bättre än ett recept på en klassisk marängtårta som räcker till många! En sommartårta. Jag bakade den till Midsommar och fick strålande recensioner. Ni kanske redan har bakat den? Nåväl, här kommer receptet på sommartårtan och här använder man precis det kan önskar när det kommer till smaksättning. Jag tog jordgubbar men alltså hallon eller blåbär är nog inte så dumt det heller…

DSC_1914

DSC_1918

DSC_1919

 

R E C E P T   S O M M A R T Å R T A

 

Ingredienser tårtbotten:

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

5 ägg

0.5 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1.5 tsk bakpulver

2.5 dl strösocker

1 dl hackade nötter ( valfritt )

 

Ingredienser vaniljkräm:

1/vaniljstång

5 dl standardmjölk

1 1/4 dl strösocker

3 äggulor

5 msk majsstärkelse

0,75 dl strösocker och en matsked smör

 

Ingredienser fyllning:

2 dl vaniljkräm

4 dl vispgrädde

1 liter färska bär

maränger ( valfritt )

 

Gör tårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Jag använde en plåt som är 30 x 40 cm.

Vispa smör och 1 dl strösocker pösigt ochTillsätt sedan äggulorna en i taget och rör ihop. Ha sedan i mjölk, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet och bre den på plåten.

Vispa upp äggvitorna fluffiga och tillsätt sedan 2.5 dl strösocker i omgångar. Vispa hela tiden tills du har en fluffig blank marängsmet.

Bre ut den över tårtbotten och strö över nötterna ( behövs inte ).

Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Ta ut och låt svalna. Vill man så kan man dela botten på mitten men jag valde att ha den enkel.

 

Gör vaniljkrämen såhär:

Dela- och skåra vaniljstången. Koka upp den med mjölk och socker.
Blanda äggulor, socker och majsstärlekse i en annan kastrull.
Slå 1/3 av den heta mjölkblandningen över äggblandningen.
Koka upp och häll över resterande mjölkblandning. Sila tillbaka allt i den första kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen. Blanka av med smör!

 

Gör färdigt tårtan såhär:

Bred över vaniljkrämen och toppa med vispad grädde och färska bär. Jag valde att ha marängtoppar också.

 

Klara färdiga mumsa! Räcker till ungefär 12 personer.

PUSS

Julia

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..