Livets bröd!

För jag vet inte vilken gång i ordningen så kommer här mitt allra bästa brödrecept. För att det går snabbt, behöver ej knådas och är det godaste som finns. Gärna med brynt Bregott till. Orkar knappt så gott.

Perfekt till en helgfrulle. Lite mysigt är att jag i somras besökte matkreatören och kvinnan bakom den här receptet på hennes Gotlandsställe, Bergenströms Rekvisita .

En ljuvlig butik som även kommer att finnas i Enskede. Ett besök dit vore mysigt. Och så hoppas jag på en repris till näsa sommar på Gotland.

batch_DSC_2561

batch_DSC_2616

batch_DSC_2566

batch_DSC_2564

batch_DSC_2633

batch_DSC_2569

batch_DSC_2575

batch_DSC_2539

batch_DSC_2526

batch_DSC_2528

batch_batch_DSC_2561

 

 

Ett fantastiskt bröd

R E C E P T

i n g r e d i e n s e r :

5 dl fingevarmt vatten

1 dl mjölk

50 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

13-14 dl vetemjöl special

g ö r   s å   h ä r :

Smula jästen i en bunke och tillsätt, salt, honung och vätskan ( mjölk och vatten).

Rör om med en träslev tills jästen löst sig i vätskan.

Häll i mjölet ( ta lite i taget ) och rör om degen.

Degen ska vara ganska så lös och kletig.

Strö på mjöl på degen och ställ en handduk över bunken.

Värm ugnen till ca 225 grader och låt degen jäsa i ca 1 timma.

Häll ut degen på ett mycket välmjölat bakbord. Och lägg sedan även mjöl på själva degen. 

Platta väldigt försiktigt ut degen till några centimeters tjocklek.

Skär snabbt lagom stora bitar med en vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska alltså inte knådas ett dugg.

Grädda i ca 10 minuter tills bräden är gyllenbruna.

Låt svalna på ett galler utan handduk.

Och njuuuut!

Min favvis är att äta brödet med smör!

Glad fredag!

puss

Julia

 

  1. Johanna skriver:

    Bröden är goda, jag har provar😄

    1. juliak skriver:

      Visst är de 🙂 KRAM

  2. Sarah skriver:

    Först vill jag bara säga att jag älskar din blogg🥰 sedan fråga om glasen i inlägget är loppis fynd eller går det att köpa? Såna minnen från barndomen när jag ser dessa. /sarah

    1. juliak skriver:

      TACK! Loppis dessvärre men brukar finnas lite nu och då så ingen omöjlighet att hitta. KRAM

  3. C skriver:

    Oh det där brödet är standard hos oss nu tack vare dig. Bakar det till alla högtider, till sopor och till grannen som behövdes muntras upp med en korg med ditt bröd. Helt underbart!

    1. juliak skriver:

      Åh vad härligt. Ska baka det imorgon tror jag till en soppa. Mmm längtar redan 😀 KRAM

  4. Gunilla skriver:

    Älskar dina bilder och härliga inlägg❣

    1. juliak skriver:

      Åh vad glad jag blir, TACK! kram

  5. E skriver:

    Det ser ut som att det saknas en stor del av receptet!

    1. juliak skriver:

      Ser över detta! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..