ANNONS

Mina rosenskäror just nu och att komma ihåg i februari!

/

Jag har i år landat i vad som är odlingsvärt för mig. Jag ska försöka hinna att beta av allt så att jag kan dela med er. Och som minnesnoteringar till mig själv. Att LUSLÄSA i februari när jag så gärna vill odla allt som blommar och är ätbart som finns i hela världen hehe…

Det där är verkligen en smaksak. Vad som är odlingsvärt. Många älskar till exempel zinnia medans jag själv efter andra året inser att den är inget för mig.

Men i alla fall. Här kommer en av de allra käraste sommarblommor jag har. Nämligen rosenskäran. Den har redan blommat länge men av knopparna att döma så är den allra mest ståtliga blomningen framför mig. Längtar. Jag valde ut endast vita sorter men det har kommit med några rosa också. Jag tror att jag känner mig nöjd med valet av vita sorter i olika utförande. Så enormt vackra särskilt när det skymmer.

DSC_1332 rosenskära

Jag har petat ned några plantor bredvid kryddorna i kökslandet.

DSC_1333 rosenskära

Så fint att blanda ätbart med blommor ju.

DSC_1334 rosenskära

Och bland vitlöken som ska skördas alldeles snart.

DSC_1354 rosenskära

Stackars köksland. Hönsen tycker verkligen om att stöka ner mina prydliga gångar. Jaja, det är vad det är.

DSC_1359 rosensnkära

Tanken är att när jag skördat det ätbara från köksland så får rosenskärorna ta plats ordentligt och göra sensommaren vacker.

DSC_1336 rosenskära

Jag tror på min plan!

DSC_1338 rosenskära

Jag har även ett par sommarrabatter också där det stod vårlökar som byttes ut mot rosenskära.

DSC_1348 rosenskära

Fint att ha en sorts blomma i en rabatt tycker jag. Slöjsiljan tar inte för sig ett dugg i den här rabatten och den blomman stryker jag från min lista till nästa år. Alldeles för gänglig för min smak och hundkex är ändå det finaste jag vet om.

DSC_1349 rosenskära

Rosenskäran mår toppen av att plockas och plockas. Jag upplever att blomningen blir rikligare ju mer jag plockar.

DSC_1366 rosenskära

Dags att plocka in en bukett!

DSC_1371 rosenskära

Här är de sorter som blommar just nu minus några rosa. De har inte riktigt kommit igång ordentligt ännu men ja, jag är ju nöjd med min vita samling rosenskära.

DSC_1374 rosenskära

Visst är det lätt att bli förälskad?

DSC_1377 rosenskära

Vega White

DSC_1385 rosenskära

Cupcake

DSC_1382 rosenskära

Psyche White

DSC_1381 rosenskära

Double Click

DSC_1394 rosenskära

Jag tycker nog allra mest om att göra blandbuketter men tog in det här lilla fånget så att jag kunde visa er just rosenskäran.

DSC_1390 rosenskära

Här kommer mina bästa tips när du ska odla rosenskära!

Jag försår min rosenskära för tidigare blomning. Det går självklart att strö ut frön när det är tillräckligt varmt ute men jag är ganska ivrig framåt vårkanten. Jag har provat att först i en godislåda med jord och i mindre krukor. Båda sätten fungerar fint.

1.Peta ned frön i såjord och täck med plastfolie så att sådden behåller sin fukt.

2.Så fort rosenskäran tittar upp hamnar de under växtbelysning.

3.När rosenskärorna kommit upp en bit så planterar jag om de i bästa fall i blomjord. Men det går fint att slarva och ha annat för sig om våren. Plantorna bli kanske inte lika frodiga men det brukar ge sig till sommaren. Jag passar på att plantera om de i höga krukor så att jag kan peta ner plantan ordentligt så att det nästan bara sticker upp en liten bit av det som är överst. På så sätt blir plantan stadig.

4. När plantorna vuxit på sig så brukar jag knipsa av de ovanför tredje bladparet. På så sätt blir det fler grenar och därmed rikare blomning.

5. När risken för frost är över så planterar jag ut min rosenskära i rabatter, köksland och krukor.

6. Rosenskäran är så tålig. Det enda man bör tänka på är att vattna, klippa bort vissna blommor och de till att inte gödsla för mycket. Jag gödslar knappt alls. Gör man det så får man mest bladverk nämligen och de är ju blommorna man vill åt.

Ha nu en fin början på veckan!

puss

Julia

4
77

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00